Rubriky
Business Historie Tipy a triky

Za každým splněným snem hledejte odhodlání

Před nějakou dobou se nám splnil sen, o který jsme se všichni snažili posledních pár let. Z firmičky dvou osmnáctiletých kluků s úplně prázdnými hlavami, bez zkušensotí, s jediným serverem za 30 000 korun jsme se stali definitivně jedničkou. Máme nejvíc domén, hostingů, i nejrychlejší růst. Důvodů, proč se nám to povedlo, je víc. Ale jen jeden ční nad všemi ostatními.

Velmi těžko dosahujete věcí, když po nich netoužíte. A lidé se přirozeně bojí toužit po velkých věcech, protože se bojí neúspěchu. Naše firma funguje zhruba deset let. Před dvaapůl rokem jsem si přečetl knížku, co jsem dostal na Vánoce od otce. Mimo jiného se v ní psalo, že v podnikání musíte mít ty nejvyšší cíle a že bez toho, abyste se snažili být jedničkou ve své kategorii, nemá smysl ani začínat.Samozřejmě, vnitřně jsem s tím nesouhlasil. Tehdy jsme byli v pořadí firem někde kolem 11. – 14. místa. Přesto jsme slušně vydělávali a byli spokojení.

Naštěstí něco uvnitř mne křičelo, že se nemůžu vzdávat dopředu a bát se jít do boje jen proto, že se mi zdá dopředu prohraný. Chvíli jsem s tím bojoval. Nakonec jsem to s malou dušičkou uvnitř na firemní schůzi oznámil: „Do tří až pěti let se staneme jedničkou nebo dvojkou na trhu.“ ak vidíte, nechával jsem si zadní dvířka… Vždyť i dvojka je dobrá.

Od té doby se začala odehrávat magie. Postupně jsme začali po žebříčku stoupat a přeskakovat konkurenci. To, že jsme si řekli, kam se chceme dostat, byla ta nejdůležitější věc. To, že jsme vůbec připustili takovou možnost a začali o ni usilovat, je to nejdůležitější. Ten pocit, kdy člověk dosáhne cíle, o kterém si myslel, že se k němu nedokáže ani přiblížit, se jen těžko zprostředkovává. Ale když se to stane a uspějete, pochopíte, že dosáhnete, čeho budete chtít. Stačí mít jen otevřenou mysl a nebát se svojí vlastní malosti.

Samozřejmě, i dosahování vysněného cíle má svoje pozemské limity. Určitě by nefungovalo, kdybych na schůzi řekl, že chceme být první za dva týdny. Při dosahování vlastních snů je potřeba být trpělivý a obětavý. Čím těžší a větší cíl si stanovíte, tím musíte být trpělivější a musíte víc obětovat. Ale to je přesně to. Nemějte malé sny. To, co se svou firmou nebo se svým životem dokážete, závisí jen na dvou věcech. První je to, co si dokážete představit, a druhá co pro to dokážete obětovat. Obě věci jsou nesmírně těžké.

Ale to je na tom to krásné. Žádné velké věci nepřicházejí lehce. A malá vítězství nechutnají tak dobře jako ta obrovská, nejtěžší a nejneočekávanější. Velmi málo věcí na světě chutná tak, jako když se dostaví výsledek, o který jste se snažili několik let a na začátku jste tomu ani sami nevěřili. Stojí to za celou tu dřinu, která vás na cestě k cíli čeká.

Naše cesta nebyla žádná procházka, ale snažili jsme si z ní udělat pohodový výlet jak jen to šlo. Dokázali jsme to jen díky tomu, že jsme dělali to, co nás baví a co milujeme. Vybudovali jsme si perfektní firemní kulturu, kde pracují mladí nadšení lidé a extrémně je to baví. Děláme to, co milujeme. Milujeme dělat párty a radovat se z našich úspěchů. Rádi do toho zapojujeme klienty a fanoušky. A oni nás za to mají také rádi.

Ale milujeme i řešit problémy, těžké situace a bojovat. Bojovali jsme, když nám kvůli NBÚ SR sebrali všechny servery. Vyhráli jsme, když jsme měli velké výpadky. Co nás nezabilo, to nás posílilo.

Začali jsme dělat: Better, Faster, More ako konkurencia. Líp než ostatní, rychleji než ostatní, a víc než ostatní. Ve všech aspektech a všude, kde to šlo a kde jsme to dokázali.

Stanovili jsme vysoký standard podpory a pomoci zákazníkům. Svou práci neděláme primárně kvůli penězům a je to cítit. Snažíme se s lidmi sdílet naše poznatky, píšeme blogposty, chodíme na konference, sponzorujeme nejrůznější projekty, a to všechno proto, že nás to baví a chceme, aby se lidi poučili z našich chyb a mohli vybudovat mnohem lepší a větší firmy, než je ta naše.

Nebáli jsme se měnit a stále zlepšovat. Neustále se sami sobě smějeme a říkáme si, jací jsme byli včera lameři. Je to znak toho, že jsme se ze včerejška poučili a jsme zas o krok dál. Nikdy s tím nepřestaneme. A samozřejmě, měli jsme i spoustu štěstí a nějak přirozeně dělali věci, o kterých jsme neměli ani páru.

Když se tohle všechno spojí do jednoho pozitivního mixu, sen se stane skutečností.

Autor: Michal Truban

Michal vede nejúspěšnější slovenský webhosting už více než 10 let. Náš NBA (No Business Administration) je skvělým příkladem toho, že poctivé podnikání se dá dělat i v teniskách a bez zbytečných formalit. Podnikání je pro něj způsob, jak zlepšovat svět okolo. Podporuje startupovou komunitu. Miluje sport a nedávno zvládl svůj první triatlon.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *