Rubriky
Ostatní Technologie Tipy a triky

Jak (ne)zabíjet čas na internetu – online vzdělávání

Nastává období dlouhých (pod)zimních večerů, kdy budeme mít zase o něco víc času, takže budeme sedět u televizí, počítačů, knih nebo ve společnosti přátel. Právě proto jsme si ve WebSupportu řekli, že připravíme sérii článků, které budou přinášet tipy, které vás odtrhnou od pasivní konzumace obsahu na socálních sítích a ukážeme vám, jak lépe využít čas strávený na internetu.

Na webu ztrácíme moře času nudným brouzdáním, přitom nejlépe využijeme čas tím, když se učíme, to už ostatně říkal soudruh Lenin. Proč se tedy přes zimu nevzdělávat? Zvláště, když to jde zdarma a z pohodlí domova? V prvním díle nabízíme seznam různých projektů, které se věnují online vzdělávání.

Pokud jste o tom ještě neslyšeli, jedná se o fenomén MOOC (Masive Open Online Courses), který v současné době hýbe internetem. Můžete se učit programovat, věnovat se astronomii nebo si zopakovat počítání procent. To vše na světových univerzitách – od amerického Stanfordu, MIT, přes University of Liverpool, berlínskou Postdam nebo kodaňskou univerzitu až po indické nebo brazilské vzdělávací instituce.

MOOC
Mrkněte na ty nejvýznamnější „moocky“ a zkuste si pomocí nich najít kurz přímo pro vás.

Coursera

Projekt Coursera.org připravily přední americké univerzity jako Stanford a Princeton. Tento web po registraci nabízí online kurzy top univerzit a interaktivní cvičení k předmětům. Zážitek ze studia umocňuje komunitní síť, která slouží k diskusím a řešení úloh. Tuto síť přitom využívají skuteční denní studenti zmíněných univerzit. Učíte se tedy spolu s nimi, akorát online. V nabídce je vícero oborů humanitního i technického směru. Ke studiu některých předmětů na Stanfordu nepotřebujete 45 000 dolarů ročně na školné.

Udacity

Portál Udacity vznikl na Stanford University díky online experimentu Sebastiana Thruna a Petera Norviga, kteří v kurzu „Úvod do umělé inteligence“ nabídli své znalosti zdarma. Přihlásilo se přes 160 000 studentů z více jak 190 zemí. A na základě toho se zrodil projekt Udacity, jenž chce přispět jednak k demokratizaci vzdělání a zároveň ho chce zpřístupnit pro studenty po celém světě. Můžete si vybrat z desítek kurzů z oblastí Business, Design, Computer Science, Mathematics nebo Science.

FutureLearn

Za FutureLearn stojí iniciativa britských univerzit – od Birminghamu, Liverpoolu přes Edinburgh či Glasgow až po průkopníka korespondenčního a on-line vzdělávání The Open University. Můžete studovat kurzy z různorodých oborů. Např. Důvody války, Rakovina ve 21. století, Klimatické změny, Utajená síla značek nebo Anglie v době Richarda III.. Myšlenkou FutureLearn je celoživotní vzdělávání, kdy se váš život nemusí točit kolem studia, ale studium by mělo protínat celý váš život.

edX

edX byl vytvořen pro studenty a instituce, které se snaží změnit samy sebe prostřednictvím špičkových technologií a inovativní pedagogiky. Za projektem stojí Harvard a MIT, které ho vybudovaly na principech open-source, kolaborativním přístupu, finanční udržitelnosti a neziskovosti. Celkem 24 předmětů ze 17 univerzit nabízí rozmanité možnosti studia různých oborů a zaměření. Prohlédněte si přehled všech kurzů a vyberte si ten nejvhodnější pro vás.

Khanova škola

Skupina nadšenců se rozhodla pustit do překladů úspěšného a bezplatného vzdělávacího projektu Salmana Khana – Khan Academy. Tak vznikla česká verze, která se od ostatních liší velmi zásadním způsobem. Je totiž kompletně v češtině. V současné chvíli nabízí celkem 1220 lekcí z matematiky, fyziky, dějepisu, medicíny nebo třeba ekonomiky. Studenti se učí formou krátkých videí sestavených dle obtížnosti a témata jsou rozdělena podle klasických školních předmětů.

Khanova škola je asi nejvhodnější pro všeobecné vzdělávání. Můžete si zopakovat základy matematiky, prostudovat endokrinní systém, pustit se do studia vzniku dluhové krize v Řecku či principu fungování hedgeových fondů.

Pokud vám „nesednul“ ani jeden z výše uvedených, zde je přehled dalších MOOC projektů:

Snad jsme vás alespoň trošku inspirovali a ukázali vám, jak lépe strávit čas na internetu a nezabíjet ho nudným checkováním Facebooku. V některém z dalších dílů se podíváme např. na zahraniční zpravodajská media, weby plné kreativity nebo se zastavíme u výuky cizích jazyků.

Pokud vás článek zaujal a připadá vám užitečný, sdílejte ho mezi přáteli a kamarády nebo přidejte svůj názor v komentářích :-) Díky!

Pavel Horalík

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

5 reakcí na „Jak (ne)zabíjet čas na internetu – online vzdělávání“

Dobry Den,
iversity je nejvetsi evropska vzdelavaci platforma a verim ze si zasluzi delsi popis. Pokud se mnou souhlasite prosim Vas o predelani clanku. Muzete mne kontaktovat na mail.
S pozdravem,
Milos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *