Rubriky
Tipy a triky

Jak (ne)zabíjet čas na internetu – inspirativní videa

Už jednou jsme se věnovali tomu, jak využít čas na internetu a zbytečně ho nezabíjet. Ve WebSupportu jsme tehdy sepsali zdroje o online vzdělávacích portálech a pomohli nejenom sami sobě, ale snad i ostatním.

Dnes přicházíme s dalším dílem, který je zaměřený na inspirativní videa s trochou motivace a netradičních pohledů na různá témata. Snad každý už nějaké takové video viděl. My si ale dali práci a připravili seznam zdrojů, které sbírají nebo tvoří zajímavý videoobsah. Ať už se jedná o různé konference, přednášky nebo videorozhovory. Věřím, že vás trošku inspirují a dodají chuť do vaší práce a života! Třeba jako jedno populární z Rockyho:

TED

Skupina celosvětových konferencí s heslem „myšlenky, které stojí za šíření“ (ideas worth spreading). První konference se uskutečnila už v roce 1984, od roku 1990 se začala každoročně konat v Kalifornii. Díky velkému zájmu se musela postupně rozšířit i do dalších měst Spojených států amerických a později do celého světa. Na pódium jsou zváni zajímaví hosté z různorodých oblastí vědy, techniky, umění, designu, politiky, kultury, globálních otázek a zábavy, kde mluví o svých zkušenostech, životních příbězích a výzvách. To všechno musí stihnout za 20 minut! Na TED.com jsou ke zhlédnutí tisíce videí. Některá jsou i s českými titulky. Mimochodem, právě na konci minulého roku bylo zveřejněno 20 nejpopulárnějších TED videí celé historie.

TEDx

Vychází z původního TEDu a dostává tento oblíbený formát i do menších měst a lokalit. Každý si tak může uspořádat svoji vlastní TEDx konferenci, pokud získá licenci. Díky tomu se například uspořádal TEDxPrague, TEDxBratislava, TEDxBrno, TEDxHradecKrálové, TEDxKošice atd. Výhodou je, že si můžete koupit lístek a navštívit takovou konferenci, seznámit se s různými zajímavými lidmi a inspirovat se na vlastní kůži. Přitom nemusít cestovat za hranice. Mezi ty nejpovedenější patří určitě vystoupení Dana Pribáně a jeho cestování po světe v trabantech, inspirativní dáma Františka Hana Garlíková o Baťovi, panenkách a podnikání nebo revoluční Jeanne Trojan o odmítání normálního. Ale také hromada dalších, které naleznete na YouTube.

IgniteTalks

Je další zajímavý formát inspirativních událostí, které se konají ve více než 100 městech po celém světě. Za pouhých 5 minut by se měli přednášející podělit o své osobní a profesní vášně. Vše by měli zahrnout do 20 snímků, přičemž snímky se automaticky mění každých 15 vteřin. Na IgniteShow.com naleznete směs různých témat a příběhů, které stojí za to vidět. Videa si můžete seřadit například podle obliby, času nebo štítků.

Jo a nesmíme zapomenout na legendární proslov Steva Jobse na Stanfordu (CZ titulky).

Barcampy

Barcamp je mezinárodní síť otevřených konferencí a workshopů. Zaměřuje se především na nové trendy v internetových aplikacích, webdesignu, nových technologiích, médiích, reklamě, podnikání a dalších souvisejících oborech. U nás byl první barcamp pořádán na Vsetíně partou lidí kolem Michala Berga. Od té doby se barcampy staly nedílnou součástí české internetové scény. A že si zaslouží být v našem seznamu, to vám dokáží videa z jednotlivých ročníků:

Klub mladých manažerů

Pravidelně se v Akademickém klubu VŠE konají setkání s podnikateli a manažery, kteří studentům zprostředkovávají znalosti a zkušenosti přímo z praxe. Tím vzniká propojení mezi budoucími manažery nebo podnikateli a zkušenými osobnostmi. Videa jsou k dispozici na stránce KMM.

Byznys Park

Michal Andera a jeho rozhovory se zajímavými a úspěšnými lidmi patří taktéž mezi užitečné zdroje. Často se navíc dozvíte nejenom o životním příběhu, ale také nahlédnete pod pokličku úspěchu lídi, kteří dělají to, co je baví… Nedávno byl jeho hostem zakladatel WebSupportu Michal Truban :-)

Technologické & kreativní

Stručný výpis dalších zdrojů, především zahraničních.

Talks at Google – www.youtube.com/atgoogletalks
LeWeb Conference – www.youtube.com/user/leweb
Mixergy – www.mixergy.com
CreativeMornings – www.youtube.com/Creativemornings
99%U – www.99u.com
Capture Your Flag – www.captureyourflag.com
Big Think – www.bigthink.com
Solve for X – www.solveforx.com

Je velmi pravděpodobné, že jsme na některé významné zdroje zapomněli. Proto budeme moc rádi, když nás v komentářích upozorníte na vaše oblíbené inspirativní video. Díky!

Pavel Horalík

Autor: Pavel Horalík

Nadšený a plný energie, takový je Pavel, náš Country Manager pro Českou republiku. V mládí se u něho rozvinula závislost na počítačích, později propadl marketingu a reklamě. WebSupportu pomáhal získávat nové a spokojené zákazníky. Nyní rozvíjí online pro drogerie Xantea.cz

1 komentář u „Jak (ne)zabíjet čas na internetu – inspirativní videa“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *