Rubriky
Naše zprávy Technologie Tipy a triky

Jak vznikl náš nový The Hosting

Před pár dny jsme spustili nový produkt – The Hosting, na kterém jsme usilovně pracovali několik posledních týdnů a měsíců. O čem to vlastně je, proč jsme se do toho pustili, co jsme se při tom naučili a co nás ještě čeká – to vše najdete v následujícím článku.

Před třičtvrtě rokem – Idea

Máme rádi jednoduchost, ale když jsme se podívali na naši nabídku hostingů, tak jednoduchá opravdu nebyla. Podobný pocit jsme měli i z nabídky naší konkurence, ať už na Slovensku, v Česku, v Maďarsku a vlastně i celosvětově. Všude jsme viděli několik produktů, které byly v podstatě stejné, ale umělými omezeními byly rozděleny na různé typy. Jeden mohl tohle, ale tamto ne. Druhý zase uměl tamto, ale tohle jen částečně. No a ty, které se tvářily neomezeně, měly omezení, jen více skryté.

The Hosting

Čím více jsme nad tím přemýšleli, tím více se nám zdál obsazený prostor jako jediný odůvodněný parametr pro běžný hosting. Vždyť nám je vlastně jedno, kolik databází, e-mailových schránek nebo webů zákazník má – vše se projeví v obsazeném prostoru. Proč bychom měli tedy my rozhodovat, jak bude zákazník svůj hosting využívat?

Tak se zrodila myšlenka nového hostingu. Hostingu, který si vezme to nejlepší z Custom, Unlimited i Multihostingu a postupně je nahradí. Jeden The Hosting, co bude vládnout všem.

Ring

Před pár měsíci – Rozhodnutí

Rozhodnutí jít do toho padlo ještě v prosinci 2013, postupně se dokončily rozpracované projekty jako např. nové VPS a jejich management. Od února 2014 se začalo makat. Připravila se produktová specifikace, dal se dohromady tým a stanovily milníky. V rámci lean přístupu jsme si vybrali tu nejdůležitější funkcionalitu pro MVP a dali kontury The Hostingu tak, jak ho vidíte teď. Chtěli jsme ho co nejdříve nabídnout zákazníkům a ladit za běhu. Nechtěli jsme rok vyvíjet něco dokonalého.

Basecamp

Před několika týdny – Toto se nám osvědčilo

Výbornou zkušeností bylo pozvání asi 80 betatesterů do Basecamp projektu The Hosting. Všechny důležité věci jako dashboard, název, podstránku, ceny, … jsme tam společně probrali a získali jsme tak mnoho cenných připomínek ještě před samotným spuštěním.

Druhá věc, která se nám velmi osvědčila, byla pravidelná celofiremní dema každé 2 týdny. Díky podmínce, že na demu musí být všechno live a dokončeno, nám pomáhala udržet vysoké tempo a také získat podněty z celé firmy. A jak jsme přišli na ty 2 týdny? Dlouhodobým zkoušením: 1 týden byl málo a 3 už moc :)

Demo

Před 7 dny – To nám trošku nevyšlo

Třetí a nejtvrdší lekcí bylo pro nás samotné spuštění The Hostingu. Po dvou týdnech živého testování námi i betatestery jsme si už byli vším jistí. Všechno už bylo v živém systému a web připraven na paralelní adrese. Spuštění tedy bylo pouze jeden slavnostní enter. Když i po nasazení vše fungovalo, rozhodli jsme se zveřejnit info na Facebooku, Twitteru a poslat informativní newsletter na našich 40 000 zákazníků. Zájem, který nastal, překvapil nás, náš helpdesk – a díky nevinnému bugu v slideru na podstránce /the-hosting i náš server. Dokud jsme ho neodstranili, byla stránka nedostupná, a to byl průšvih. Poučení pro nás je, že tak velký a zajímavý mailing třeba posílat v několika etapách, a také, že je velký rozdíl, když testují desítky a když tisíce lidí.

 

A co dál?

Pro nás práce spuštěním The Hostingu neskončila, ba právě naopak – teprve začala. Administrace The Hostingu, jak ji teď vidíte, je verze 1.0 a po odladění připomínek zákazníků se pustíme do zcela nové a lepší verze 2.0. Na základech The Hostingu chystáme i výkonnější verzi pro weby s velkou nárazovou návštěvností vyžadující vysokou dostupnost. Příjemné překvapení máme i pro majitele androidových a iOS zařízení. A v neposlední řadě chceme, aby WebSupport nebyl pro vás jen místem, kde máte hosting, ale centrem pro všechny vaše aktivity spojené s podnikáním na internetu. Brutálně se na to těšíme. Tohle bude produktově nejsilnější rok, jaký tu kdy byl!

P.S. Vyzkoušejte si The Hosting. Je zdarma na 7 dnů, takže si ho můžete otestovat. Pokud to nebude stačit, tak se ozvěte na marketing@websupport.cz a klidně vám testování prodloužíme na delší dobu :-)

Autor: Ľuboš Ľahký

Luboš začínal ve WebSupportě na marketingu, kde měl na starosti hlavně sociální média. Významně se podílel také na velkém projektu redesignu našeho webu. A v současné době pracuje jako produktový manažer. Stál za zrodem The Hostingu, kterému se dál věnuje...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *