Rubriky
Business Domény Technologie Tipy a triky

Vyšší pozice ve vyhledávání pomocí SSL

Nedávno oznámil Google zajímavou novinku. HTTPS protokol se tak stává novou podmínkou při určování pozic ve vyhledávání. Tím se začíná významně měnit trh SSL certifikátů a jejich důležitost. Nově proto potřebujete poskytovatele, který podporuje SSL. A nejlépe takového, který přímo dokáže implementovat SSL certifikát pro vaši doménu.

Ve snaze podpořit bezpečnější internet, oznámil internetový gigant změnu algoritmů a zařadil protokol HTTPS jako jednu z podmínek, která určuje pozici ve vyhledávání.

Proto, aby byli internetoví uživatelé ve větším bezpečí při práci na této celosvětové síti, se Google rozhodl podpořit provozovatele webů, kteří používají protokol HTTPS a pomyslně je odměňuje lepšími pozicemi ve vyhledávačích.

V současné době je HTTPS protokol jen velmi málo používaný – vyskytuje se v méně jak 1 % celosvětových vyhledávání (informace z průzkumu společnosti Google).

My jsme provedli podobný přepočet a číslo nám vyšlo podobně nízké. Méně jak 0,9 % vašich webů provozovaných ve WebSupportě má nainstalovaný SSL certifikát.

Přinášíme proto základní tipy přímo od Googlu, jak správně implementovat SSL certifikát:

  • Rozhodněte se, zda chcete SSL certifikát nebo Wildcard (pro doménu nebo subdomény)
  • Používejte 2048-bit certifikáty
  • Používejte relativní URL pro směrování na stránky, podstránky, obrázky, css, js
  • Používejte protokol relativních URL pro všechny ostatní domény
  • Projděte si stránku věnovanou tématu indexování nových URL pro další informace
  • Neblokujte HTTPS stránky z vyhledávání používáním robots.txt
  • Dovolte indexovat vaše stránky vyhledávačům. Vyhněte se nastavení noindex
  • Pokud chcete otestovat SSL certifikát na vaší stránce, vyzkoušejte nástroj Qualis SSL Lab Tool

Na každý web dostupný přes HTTPS je možné se dostat i pomocí protokolu SPDY 3.1, který je vylepšením původního HTTP a odstraňuje některé jeho neduhy, ktoré způsobují pomalejší načítání stránek. Podpora tohoto protokolu je ve všech rozšířených prohlížečích a je automaticky používán také na Facebooku, Googlu nebo YouTube.

Autor: Juraj Šlesar

Juraj je veselý a bujarý chlapík, který má na starosti virtuální servery (VPS). Věnuje se především jejich neustálému vývoji, vylepšování a vymýšlení specialitek jak pro kolegy, tak pro zákazníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *