Rubriky
Technologie Tipy a triky

Nejlepší SEO plugin pro WordPress. Používáte ho i vy?

WordPress je nejpoužívanější free CMS, ať už pro tvorbu prezentačních webů nebo blogů. Jeho největší výhodou je intuitivní ovládání a hlavně dostupnost velkého množství pluginů. Vůbec nemusíte být programátor na to, abyste vytvořili pěknou a funkční webovou stránku. Rovněž nemusíte být SEO specialista na to, aby splňovala základní SEO parametry.

Výhody SEO pluginů

Na internete nájdete množstvo pluginov, ktoré vám pomôžu nastaviť on-page SEO na vašom webe. Ich najväčšie výhody sú:

  • Pohodlná práce s nastavováním SEO parametrů na celém webu. Nezáleží, zda má váš web jednu podstránku nebo sto. Nastavení se aplikují napříč celou webovou stránkou.
  • Automatické vytváření sitemap.
  • Kontrola správného nastavení SEO parametrů a upozorňování v případě problémů.

Pozor na nástrahy

SEO pluginy, respektive pluginy jako takové, mají i své nevýhody:

  • Zvyšují riziko napadení stránky. Hackeři totiž mohou využít známé bezpečnostní díry v pluginech. To se stává v případě, že neudržujete plugin aktuální. Proto je důležité sledovat aktualizace všech pluginů a vždy povolit jejich automatické instalování.
  • Některé pluginy nefungují současně. Při instalaci nebo aktualizaci jednoho se může stát, že druhý přestane správně fungovat.
  • Google po posledních změnách v SERPu již nepočítá počet znaků v nadpisu (title) nebo v popisu (description). Namísto toho zobrazuje určitý omezený počet pixelů. Nicméně většina SEO pluginů stále počítá description a title na znaky a ne na pixely.
  • Mnohé pluginy stále obsahují pole na vyplňování klíčových slov, které je dnes již zbytečné.
  • Žádný ze SEO pluginů neposkytuje možnost komprimace generovaných výstupů.

Jak si vybrat

Pokud vyhledáta mezi pluginy výraz SEO, najde vám mnoho výsledků. Který si ale vybrat? Dlouhou dobu byl nejpoužívanější All in one SEO pack. To ale jenom do doby, než přišel WordPress SEO by Yoast.

Nejlepší SEO plugin

WordPress SEO by Yoast je nejpoužívanějším pluginem, který jednoznačně doporučujeme i my. O jeho kvalitách svědčí i to, že má nejvíce pozitivních hodnocení ze všech SEO pluginů a celkově patří k 4. nejvíce používanému pluginu pro WordPress.

Co dokáže:

Plugin umožňuje velmi snadnou úpravu a nastavení základních SEO parametrů, jako jsou nadpisy nebo popisy. Také vás upozorní, pokud jsou vaše nastavení nesprávné.

websupport_seo_blog1

Další funkce jsou:

  • Obsahuje možnost ověřit sitemap pro vyhledávače, takže se to nemusíte dělat manuálně.
  • Součástí pluginu je možnost vytvořit drobečkovou navigaci a přizpůsobit ji specifickým SEO potřebám.
  • V případě, že nechcete, aby některou vaši stránku Google indexoval nebo potřebujete nastavit kanonizaci, poskytuje plugin funkce Robots meta configuration a Canonical.
  • Přímo v pluginu si také můžete upravovat Robots.txt a .htaccess.
  • Obsahuje možnost od stejného vývojáře dokoupit a doinstalovat rozšíření na SEO pro mapy, videa a Google News.

websupport_seo_blog2

Také si můžete nastavit údaje včetně obrázku při sdílení na sociálních sítích.

wordpress_seo_ blog3

Užitečné (hlavně pro začátečníky) jsou také analýzy.

wordpress_seo_blog4Vždy aktuální a fungující plugin

Na rozdíl od většiny SEO pluginů je tento neustále aktualizován. Kolem Wodpress SEO by Yoast se „sesbírala“ komunita vývojářů, kteří při každém update WordPressu ověřují jeho kompatibilitu. V případě, že něco nefunguje, urychleně vydají update, který problém řeší. Toto se většinou děje ještě v ten den, kdy vyjde samotný update WordPressu.

Popularita pluginu také způsobila to, že i ostatní vývojáři při tvorbě svých vlastních pluginů myslí na Yoast. Nové pluginy navrhují tak, aby nedělaly problém při aktivaci obou pluginů.

Dokonce navrhují nové pluginy řešící kompatibilitu mezi dvěma pluginy, které spolu nefungovaly. například  qTranslate je často používán k vytváření jazykových mutací. Po jeho zapnutí však nefungoval Yoast správně. Proto někdo z komunity vytvořil Yoast SEO fix for qTranslate.

Tento jeden plugin tedy spolehlivě pokrývá všechny základní i pokročilé SEO nastavení na vašem webu a díky jeho popularitě se nemusíte bát aktualizací ani používání dalších pluginů.
Máte tip na jiné pluginy, které pomáhají SEO? Podělte se o ně v komentářích pod článkem.

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *