Rubriky
Business Ostatní Tipy a triky

12 nejlepších zdrojů na bezplatné obrázky

Stock obrázky jsou fenoménem dnešní doby. Mnoho lidí už ví, že dát na svoji stránku fotky svých reálných zákazníků místo amerických modelů je mnohem přirozenější. Přesto se na nás na webových stránkách stále usmívají osoby se zářivým nepřirozeným úsměvem, nebo tým lidí debatující v zasedačce před hokejovým grafem.

Na druhé straně se díky těmto obrázkům zrodily nové internetové hvězdy, ať už to jsou ženy, které jí salát a při tom se smějí, nebo Harold, který jen s těžkostmi zakrývá bolest na své tváři.

salat

Není to pro každého fotit si každou fotku nebo vytvářet grafiku ve vlastní režii. Někdy je jednodušší a efektivnější si ji stáhnout z fotobanky.

Kvalitních bezplatných zdrojů je mnoho. Já vám v tomto článku představím ty, se kterými mám dobré zkušenosti.

Google

Asi vás nepřekvapí, že na vyhledávání volně dostupných obrázků můžete použít i Google. V možnostech vyhledávání klikněte na Práva a použití a vyberete obrázek s takovou licencí, jakou právě potřebujete (komerční / nekomerční použití, s úpravami nebo bez nich.)

google

Creative Commons Search

Použít můžete i vyhledávač od organizace Creative Commons, která je průkopníkem v této oblasti a hlavně je díky ní licencování obrázků na internetu jednodušší.

Wikipedie

Wikipedie je jeden z největších zdrojů volně dostupných informací a najdete zde samozřejmě i obrázky. Je to dobrý zdroj, pokud hledáte starší vintage obrázky, staré fotky, ilustrace a podobně. Dá se vyhledávat třeba na stránce Wikimedia Commons, která momentálně sdružuje 300 000 souborů.

wikimedia

Archive.org

Jak už vyplývá z názvu, tak na této doméně najdete jeden z největších internetových archívů webových stránek, videí, filmů, knížek, hudby, softwaru a samozřejmě také obrázků. Působivá je například sbírka Metropolitního muzea v New Yorku nebo 200 000 obrázků, které dodala NASA.

Foter

Na Flickru se nachází stovky miliónů obrázků a velká část z nich je volně dostupných. Konkrétně je jich téměř 230 milionů a vyhledávat je můžete například přes Foter.

Gratisography

Současné obrázky najdete v různých kategoriích například na webu Gratisography. Zajímavé je, že všechny jsou od jednoho aktivního fotografa.

gratisography

New Old Stock

Další databáze starých vintage obrázků, tentokrát dominují ty černobílé.

Getty Images

Zajímavou možnost sdílení obrázků poskytuje jedna z největších světových fotobank Getty Images. Najdete zde miliony fotek ze všech událostí. Obrázky si z této stránky nemůžete zadarmo stáhnout ani upravovat, ale můžete je vložit na své stránky podobně jako YouTube video. Vzhledem na množství exkluzivního obsahu, který nenajdete nikde jinde, to může být pro mnohé blogy zajímavá možnost.

gettyembed

Unsplash

10 nových kvalitních obrázků každých 10 dní najdete na Unsplash. Dominují hlavně krajiny, fotky z měst a příroda.

Pablo

Někdy nestačí pouze stáhnout obrázek, ale potřebujete ho i upravit. Kvůli doplnění textu nemusíte hned otevírat Photoshop nebo něco podobného. Můžete využít například tento nástroj.

pablo

Canva

Spoustu pokročilejších funkcí na tvorbu grafiky a obrázků na sociální sítě poskytuje Canva. Možnosti jsou zde velmi široké a nejlepší je, že většinu z nich je možné využít i v bezplatné verzi. Určitě doporučuji každému, kdo se bojí programů jako Photoshop a hledá něco jednoduššího.

Rada na závěr

Zdroje obrázků, které zmiňuji výše, poskytují své díla volně k dispozici a častokrát mají v licenci uvedené, že musíte odkazovat na původní obrázek. Nikdo vás nebude žalovat, že to neuděláte, ale pro váš lepší pocit to udělejte.

Nestačí vám zmiňované zdroje obrázků v tomto článku? Zkuste se podívat na tento případně tento seznam.

Autor: Websupport.cz

websupport.cz team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *