Rubriky
návody Pro uživatele Tipy a triky

Jak zjistit IP adresu a jak ji změnit nebo lokalizovat

IP adresa (Internet Protocol address) je jedinečný identifikátor, který je přidělen každému zařízení připojenému k internetu. Pomocí této adresy se zařízení připojuje k internetu a umožňuje komunikaci mezi různými zařízeními v síti.

Co je to IP adresa jednoduše? Představte si IP adresu jako vaše číslo domu, které potřebujete, aby vám mohli doručit poštu.

Zařízeními mohou být váš osobní počítač, notebook, herní konzole, mobilní telefon, TV, zařízení v chytré domácnosti, IoT. Ale i servery a různé síťové prvky. Nezáleží na tom, zda je připojujete přes WiFi nebo kabel.

Jak funguje IP adresa? IP adresa může být skupina čísel nebo i písmen (podle typu nebo formy zápisu). Má přesně daná pravidla přidělování, která řídí Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Dokonce i když se připojujete na nějaký web, může ho reprezentovat IP adresa – i o tom si povíme dále.

Obsah

  1. Typy IP adres
  2. Jak zjistit IP adresu?
  1. Jak změnit IP adresu?
  1. Dobré vědět

Typy IP adres

IPv4 vs IPv6

IP adresy mají dvě různé verze nebo standardy. Adresa internetového protokolu verze 4 (IPv4) je starší z nich a má prostor pro 4 miliardy IP adres. Novější verze internetového protokolu 6 (IPv6) má prostor pro biliony adres, které jsou potřeba vzhledem k počtu zařízení připojených k internetu.

Adresy IPv4 jsou tedy „nedostatkovým zbožím“, problém označovaný jako IPv4 address exhaustion. To znamená, že například nový poskytovatel internetu (ISP) již nemusí dostat nové IPv4 adresy k přidělování.

Problém je nejen na straně serverů, které nemusí mít IPv6 adresy, ale i na straně poskytovatelů internetu.

IPv4 adresa může vypadat například jako 37.9.169.171, zatímco IPv6 jako 2a00:1450:400e:811::200e.

Veřejná IP adresa

Veřejná IP adresa (nebo externí IP) se vztahuje k zařízení, které lidé používají k připojení své domácí nebo firemní sítě k poskytovateli internetu (ISP). Většinou jde o router. Všechna zařízení, která se připojují k routeru, komunikují s jinými IP adresami pomocí adresy routeru.

Veřejná IP adresa je často potřebná při otevírání portů pro online hry, e-mailové a webové servery, streamování médií a vytváření vzdálených připojení.

V domácnostech se veřejná IP adresa může měnit (je dynamická), na rozdíl od různých serverů, kde je důležité, aby zůstala neměnná.

Privátní IP adresa

Lokální nebo privátní IP adresa se používá v rámci lokální sítě, například v domácnosti nebo ve firmě. Tato adresa není viditelná zvenčí a slouží pouze k vnitřní komunikaci v síti.

Příkladem může být váš domácí router, který je připojen k internetu a má svou veřejnou IP adresu, ale zároveň jsou k němu přes WiFi připojena i zařízení jako notebook, TV a mobilní telefon. Jejich IP adresy nejsou jedinečné a další domácnost může používat stejný adresní rozsah pro svou lokální síť. Toto v případě IPv4 pomáhá šetřit adresami. Bohužel ne dostatečně.

V případě IPv4 budou privátní IP adresy z těchto rozsahů:

  • 10.0.0.0/8
  • 172.16.0.0/12
  • 192.168.0.0/16

Pevná IP adresa

Pevná IP adresa je neměnná adresa, kterou zařízení vždy používá pro připojení k síti. Často ji využíváme ve firemních sítích, kde je potřeba stabilní a trvalé připojení. Pevná IP adresa bývá nakonfigurována v zařízení.

Dynamická IP adresa

Dynamická IP adresa je adresa, která se mění. Obvykle se po určitém časovém intervalu při opětovném připojení zařízení k internetu změní. Většina domácích sítí používá dynamické IP adresy. Přidělování dynamických IP adres řeší Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) a spravuje jej DHCP server.

V případě vašeho domácího routeru je veřejná IP adresa přidělena přes DHCP vašeho poskytovatele internetu, a přidělení lokálních IP adres pro vaše zařízení v domácnosti zabezpečí router. Pokud bychom použili analogii, veřejná IP adresa je jako PSČ, které je jedinečné, a lokální IP adresy jsou čísla domů, která mohou být ve více městech stejná.

Některé routery mohou být nakonfigurovány tak, aby vždy přidělovaly stejnou lokální IP adresu zařízení, i když se nejedná o pevnou IP adresu.

Jak zjistit IP adresu?

Na PC s Microsoft Windows:

  • Otevřete příkazový řádek (stiskněte klávesy Win + R, zadejte cmd a stiskněte Enter).
  • Zadejte příkaz ipconfig a stiskněte Enter.
  • Vaše IP adresa se zobrazí pod sekcí IPv4 Address.

Na Apple macOS:

  • Otevřete System Preferences a klikněte na Network.
  • Vyberte aktivní připojení (Wi-Fi nebo Ethernet).
  • Vaše IP adresa se zobrazí na pravé straně vedle Status.

Jak zjistit IP adresu na mobilním zařízení:

  • Android:
    • Přejděte do nastavení.
    • Vyberte Wi-Fi a klikněte na aktuální připojenou síť.
    • Vaše IP adresa se zobrazí v části „IP address.“
  • Apple iOS:
    • Otevřete „Settings“ a přejděte na „Wi-Fi.“
    • Klikněte na „i“ vedle vaší připojené sítě.
    • IP adresa se zobrazí v sekci „IP Address.“

Veřejnou IP adresu můžete zjistit i na webech jako checkip.amazonaws.com, ifconfig.co a dalších. Pokud máte k dispozici příkazový řádek a curl, stačí zadat některou z těchto adres, například „curl ifconfig.co.“

Vaši veřejnou IP adresu zjistíte i na Googlu při hledání fráze „What’s my IP.“

Co můžete zjistit z IP adresy?

Z IP adresy můžete zjistit základní informace o poloze zařízení, jako jsou země, město nebo poskytovatel internetových služeb.

Existuje mnoho online nástrojů, které vám tyto informace ukážou. Mezi nejpopulárnější patří WhatIsMyIP nebo GeoIPTool. Stačí zadat IP adresu a nástroj vám ukáže přibližnou lokalitu. V příkazovém řádku můžete zadat příkaz „whois ip_adresa.“

Přesnost lokalizace závisí na různých faktorech, jako je typ připojení a způsob, jakým ISP přiděluje IP adresy. Lokalizace je většinou přesná na úroveň města. Často se ale stává, že IP adresy sdílejí rozsahy mezi různými zeměmi, proto je třeba tyto informace brát s rezervou.

Jak zjistit majitele IP adresy?

Zjištění přesného majitele IP adresy je komplikované a často vyžaduje právní povolení. V některých případech může poskytovatel internetových služeb identifikovat uživatele na základě IP adresy, avšak tyto informace jsou obvykle chráněny zákonem. Je proto důležité postupovat opatrně a respektovat soukromí jednotlivců.

IP adresy jsou obvykle poskytovány dynamicky, což znamená, že poskytovatelé internetových služeb mají záznamy o tom, který uživatel měl přidělenou kterou IP adresu a kdy.

Jak změnit IP adresu?

Pro změnu lokální IP adresy použijte některý z těchto postupů.

Změna IP adresy na PC

Na Windows: Otevřete příkazový řádek a zadejte příkaz ipconfig /release následně ipconfig /renew.

Na macOS: Otevřete System Preferences → Network, klikněte na Advanced a potom na TCP/IP. Klikněte na Renew DHCP Lease.

Změna IP adresy na mobilním zařízení

Na Android: Přejděte do nastavení → Wi-Fi, vyberte síť a klikněte na Advanced. Změňte IP settings na Static a zadejte novou IP adresu.

Na iOS: Otevřete Settings → Wi-Fi, klikněte na i vedle sítě a změňte IP adresu pod Static.

Pokud potřebujete změnit veřejnou IP adresu, například na domácím routeru, může pomoci jeho restart nebo krátkodobé vypnutí. Avšak ani to nemusí vždy pomoci. V případě, že potřebujete změnit veřejnou IP adresu vašeho dedikovaného serveru nebo VPS, informujte se o této možnosti u poskytovatele těchto služeb.

Nejjednodušším a poměrně oblíbeným způsobem, jak můžete změnit IP adresu, je použití VPN (Virtual Private Network). VPN vám umožňuje skrýt vaši skutečnou IP adresu a připojit se k internetu například přes server v jiné zemi. Je však třeba mít na paměti, že poskytovatel VPN služby o vás získává poměrně hodně informací.

Dobré vědět

  • Na IP adresu se směrují DNS záznamy, například pro webovou stránku. Na jednu IP adresu může směrovat více takových záznamů.
  • Pokud potřebujete měnit IP adresu často, zvažte použití důvěryhodné VPN služby.
  • Na rychlé zjištění IP adresy používejte dostupné online nástroje nebo příkazový řádek.
  • Buďte opatrní při sdílení své IP adresy s neznámými osobami. Zároveň mnoho pofidérních služeb komunikuje vaši IP za účelem vzbudění obav a zakoupení jejich anonymizačních služeb.
  • Standardní Privátní nebo Inkognito okno ve webových prohlížečích jako Chrome nebo Firefox neskrývají vaši IP. Pro takovou funkcionalitu musí být integrována VPN služba, ať už prohlížeče nebo třetí strany.
  • Pokud zařízení nenajde DHCP server a má mít z něj přidělenou IP adresu, systém mu přidělí při IPv4 link-local adresu z rozsahu 169.254.1.0 až 169.254.254.255.
  • Zda IP adresa odpovídá, například v rámci lokální sítě, můžete zjistit příkazem ping. Podmínkou je, aby ping, resp. ECHO bylo povoleno.

V krátkosti na závěr

IP adresa je neoddělitelnou součástí internetu a digitální komunikace. Bez ní by nebylo možné, aby se zařízení vzájemně rozpoznala a vyměňovala si data, ať už jde o prohlížení webu, posílání e-mailů, nebo připojení na sociální sítě.

Porozumění základním konceptům IP adres, jako jsou jejich typy (pevná, dynamická, veřejná a soukromá), je důležité nejen pro technicky zdatné uživatele, ale i pro běžné uživatele internetu, kteří chtějí mít lepší kontrolu nad svým digitálním životem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *